HomeWritingWat is goede journalistiek? Lees hier meer.

Wat is goede journalistiek? Lees hier meer.

Nou wat is goede journalistiek?

Wat de een namelijk goed journalistiek vindt, vindt de ander misschien wel niks. Dus goede journalistiek hangt af van de mening van diegene die het leest. Daarom lees je ook vaak bepaalde kranten en tijdschriften, omdat de toon je bevalt van de artikelen. Het inspireert je bijvoorbeeld. Bepaalde kranten of magazines zijn bijvoorbeeld meer educatief en inspirerend en zetten je aan het denken. Journalistiek is goed wanneer het je raakt en aan het denken zet. Althans dat is onze mening.

Heeft goede journalistiek juist niet ook te maken met andere invalshoeken laten zien aan de lezers? Niet alleen maar objectief en waarheidsgetrouw een bericht weergeven, maar juist ook meningen erin verwerken en de lezer aan het denken zetten? #thinkingoutsideofthebox

De traditionele journalistiek is waarschijnlijk zo objectief mogelijk nieuws weergeven, maar in bijna 2022 is journalistiek anders. Het gaat erom dat journalistiek ook educatief is. Mensen dingen leren via de media. Journalistiek heeft meer een functie van educatie gekregen. Niet alleen scholen leren kinderen/jongeren dingen, maar ook de media. De media is misschien wel belangrijker voor jongeren en hun normen en waarden. Met name social media.

Wij vinden het bijvoorbeeld jammer dat de Viva gestopt is. Het was feministisch (Misschien iets te), maar het was anders. Het stelde onderwerpen aan de kaak waar anderen bladen het niet over durven te hebben. Het was empowerend. Ook mediums zoals funx.nl doen dit. Ze betrekken jongeren bij het nieuws. Ook jongeren met een beperking. Ze zetten hun in de spotlight. Het draait nou eenmaal om hun. De nieuwe generatie. Wat gaan we hun leren op school? En wat kunnen we hun eigenlijk leren naast “traditionele educatie” om? Welke normen en waarden willen we meegeven door middel van kranten, online mediums en blogs?

Wat ik persoonlijk heb gemist in andere media is de kansen laten zien voor creatieve mensen en creatieve ondernemers (vandaar natuurlijk ook dit creatieve magazine, een gat in de markt).Bijna nergens lezen wij terug hoe je nou eigenlijk een creatief online magazine begint. Is dit dan alleen voor de rijken weggelegd? Creatief talent steunen en de spotlights geven die ze verdienen, maar ze ook laten inzien dat ondernemen bijvoorbeeld niet alleen voor de rijken is.. Niet iedereen wordt geboren in een rijke familie en kan bijvoorbeeld werken in het familie bedrijf. Er zijn tegenwoordig wel opleidingen zoals de minor entrepreneurship aan de HVA en zo zijn er wel meer studies die zich focussen op mensen die willen ondernemen. Maar de media mag zich hier ook wel wat meer op focussen, aldus media bedrijf, Life of an Artist.

Even kort: Wat doet een journalist?

Als journalist schrijf je artikelen voor kranten, tijdschriften en websites, of maak je reportages voor radio en tv.

Een journalist verwerkt informatie. Het nieuws wordt vaak aangeleverd via persbureau’s. Een journalist voert onderzoek uit. Je bestudeert de onderwerpen grondig. Je legt contacten. Je benadert bijvoorbeeld mensen voor interviews of informatie. Je schrijft uiteraard (je bedenkt onder andere goede koppen) en last but not least: je volgt het nieuws. Je moet je met allerlei onderwerpen bezig houden, maar kan je bijvoorbeeld ook op 1 sector focussen: voor ons de creatieve branche in dit geval.

Ben jij een echte opiniemaker? Heb jij een duidelijke visie en meningen en wil jij onderwerpen aan de kaak stellen? Dan is een blog hier perfect voor. Wees kritisch en geef jouw mening. Dit kan je uiteraard ook doen via een Youtube kanaal. Een pittige opiniemaker is bijvoorbeeld Youness Ouaali, we zijn het niet altijd met hem eens (zeker niet), maar hij durft, heeft lef, stelt goede onderwerpen aan de kaak en is anders. Wat vaak onbesproken blijft, stelt hij ter zaken.

Wij vonden op deze website, De Raad voor de Journalistiek, dat de Leidraad uit gaat van een paar belangrijke principes. Goede journalistiek is waarheidsgetrouw en nauwgezet, onpartijdig en fair, controleerbaar en integer.

Goede journalistiek is voor ons durven, anders zijn, out of the box denken, met originele onderwerpen komen, vooruit denken, toekomst gericht zijn en er zijn voor elk mens in de samenleving.

Denk eens anders!

Uiteraard zal dat gepaard gaan met kritiek.

Dat hoort erbij als je anders denkt.

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments