HomeArt & DesignKunst kopen en maken kan duurzamer. Lees hier meer.

Kunst kopen en maken kan duurzamer. Lees hier meer.

Meer over kunstenaars, artiesten, creatievelingen vind je hier terug op Life of an Artist. Ditmaal kunstenaar Susan Ruiter aan het woord.

Kunstenaar Susan Ruiter onderneemt zelf zo duurzaam mogelijk. Susan: ‘Toen ik erover na ging denken bedacht ik me dat ik hier al jaren onbewust mee bezig ben’. Als kunstenaar kun je op veel dingen letten, op het soort en merk verf waar je mee werkt, het gebruik van herbruikbare (gerecyclede ) bescherm hoezen voor het vervoeren van je kunst in plaats van plastic, op linnen schilderen in plaats van katoen, de drab bij het uitwassen van kwasten of water opvangen zodat dit niet in het riool verdwijnt en materialen hergebruiken. 

 Susan: ‘Zelf ben ik altijd al erg ????????????, maar ook bij het maken van mijn kunst en het ondernemen denk ik daar steeds meer over na. Ik ben bv erg zuinig met de verf die ik gebruik en verspil niets. Heb ik aan het eind van de dag restjes over? Dan gebruik ik dat voor de ondergrond van bv een nieuw werk. Maar ook bij andere aspecten heeft het mijn aandacht, inkopen, factureren, afleveren en verwarmen van de galerie.’

Beter voor de kunstenaar en je eigen portemonnee!

 Daarnaast kan de consument ook zijn steentje bijdragen als zij iets voor aan de muur aanschaffen. Zo kunnen zij zich bewust zijn dat van de posters en reproducties die je in grote oplages in het schap ziet liggen er altijd restpartijen overblijven die uiteindelijk vernietigd zullen worden en dat het productieproces is niet milieuvriendelijk is. Ook is de kwaliteit is vaak erg slecht waardoor het werk snel verkleurd of krom trekt, daarbij komt nog dat je er sneller op bent uitgekeken waardoor het te snel weer bij het afval terecht komt.

Een uniek kunstwerk is een betere en duurzamere keuze. Doordat de kwaliteit goed is kun er een leven lang plezier van hebben. Besluit je na een lange periode om het toch te vervangen dan kun je het verkopen, tegen vaak nog een hogere prijs dan het aankoop bedrag. Omdat het een uniek werk is en jij de enige bent die het heeft ben je er veel langer blij mee en trots op. De aankoopprijs is uiteraard hoger, maar uiteindelijk heeft het een grote meerwaarde. Wil je deze investering niet doen? Denk dan eens aan de kunstuitleen! Een mooie manier om voor een klein bedrag origineel werk aan de muur te hangen en regelmatig te wisselen.

Ook zorg je er door voor een origineel of de kunstuitleen te kiezen voor dat kunstenaars een eerlijkere prijs ontvangen voor hun werk. Zij ontvangen bij reproducties vaak een minimale vergoeding voor het reproduceren van hun ontwerp.

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments