Geld verdienen in de muziekwereld, maar hoe?
Hoewel het misschien niet voor iedereen is weggelegd, zijn er vandaag de dag best wel heel wat mensen en groepen die – dankzij muziek – hun brood verdienen. Denk maar aan tal van artiesten op wereldniveau zoals Beyoncé, Elton John of Rihanna. Maar je kunt het natuurlijk ook kleinschaliger zoeken rekening houdend met de Nederlandse landsgrenzen en dan komen we onder meer terecht bij André Hazes (Jr), Marco Borsato of Jaap Reesema. Hoewel er vaak ook een portie geluk mee gemoeid gaat, zijn heel wat artiesten kleinschalig en op goed geluk begonnen. Kortom, er is zeker hoop indien je graag van muziek je beroep wilt maken maar dan zal het vaak een weg van hard werken en veel geduld worden.
Muziek: je grootste passie!
Muziek is een belangrijk onderdeel in het leven van miljoenen mensen. Net zoals liefde, wordt muziek beschouwd als een universeel gegeven dat niet gebonden blijkt aan leeftijd, geslacht of enige vorm van culturele achtergrond. Kortom, jong en oud; man of vrouw; iedereen vindt – weliswaar op een bepaalde manier en onder bepaalde omstandigheden – zijn/ haar weg naar de muziek. Waar muziek voor velen een manier betekent om zich helemaal van de wereld af te sluiten, is het voor anderen juist veel meer dan dat. Zij voelen ook effectief de behoefte om kunst te creëren met muziek en daar vervolgens derden mee gelukkig te maken.
Zo zijn er velen die – vaak al op heel jonge leeftijd – een muziekgroep oprichten met vrienden en wekelijks meerdere malen proberen samen te komen. Bij sommigen blijft het daar ook effectief bij maar anderen gaan nog een stapje verder en zoeken mogelijkheden om zichzelf te promoten. Dat kan gaan van het geven van straatoptredens tot het organiseren van kleinschalige concertjes in het plaatselijke café of op het dorpsplein. Met een beetje geluk wordt je dan opgemerkt door een invloedrijke manager of een ervaren muziekartiest die je vervolgens introduceert in de de bekende muziekwereld.
Hoe kun je er geld aan verdienen?
Muziek mag dan wel een passie en belangrijke uitlaatklep blijken voor heel veel mensen, toch slaagt slechts een handjevol erin om er ook werkelijk van te leven. En daarbij is het niet altijd een kwestie van een goede portie geluk maar dien je ook heel hard te werken en geduldig te wesen. Zo hebben veel artiesten jaren aan een stuk demo’s ingestuurd zonder gehoor te krijgen tot het dan op een bepaalde dag wel eens mee zat. Daar moet je dus eveneens rekening mee houden en beseffen dat het niet allemaal vanzelf komt waar en wanneer jij dat wilt.
Het komt er dus op neer om jezelf zoveel mogelijk in de spotlights te plaatsen. Maak jezelf kenbaar! Speel je een bepaald muziekinstrument zoals gitaar, piano of misschien wel ukelele of celle; plaats dit dan even extra in de verf. Ontwerp enkele leuke demo’s of geef enkele optreden in het plaatselijke café. Nu we leven in een maatschappij waarbij technologie en online activiteit steeds belangrijker wordt, is het misschien eveneens een idee om de weg naar de “roem” vast te leggen op camera. Met een beetje geluk ontvang je heel wat likes en youtube abonnees en wordt je op die manier wel opgemerkt door de greater ones.
Durf risico’s nemen en investeer – indien mogelijk – in degelijke materialen. Denk bijvoorbeeld maar aan een uniek synthesizer of digitaal keyboard waarmee je demo’s naar een hoger niveau kunt tillen. Op de bekende webpagina: https://muziekguru.nl kun je alvast heel wat instructieve informatie over terugvinden. Het gebruik van een microfoon – bij voorkeur een exemplaar dat geschikt is om opnames te doen of kleine concertjes te geven – is eveneens een bepalende meerwaarde. Kortom, durf te geloven in je passie en probeer er alles uit te halen wat er volgens jou in zit!
Lees onze andere music artikelen!
Beeld: Pexels