HomeArt & DesignHoe verdienen kunstenaars geld?

Hoe verdienen kunstenaars geld?

Hoe verdienen kunstenaars eigenlijk geld? A good question.

De kunst wereld is niet makkelijk, moeilijk zelfs voor velen. Velen kunnen niet rondkomen.

Sommige hebben geluk, anderen werken hard en komen er ook. Maar er is vaak maar een handje vol dat het echt maakt in de kunstwereld. En dan zijn er nog genoeg “kunstenaars” die gewoon de fame hebben, maar helemaal niet zo goed zijn in wat ze doen. Denkt aan bepaalde rappers.

Ook is het algemeen bekend dat commercie en geld niet persee past bij een echte kunstenaar.

Ook belangrijk om te weten is dat een kunstenaar niet alleen een schilder of comedian is.

Een kunstenaar is iemand die zijn of haar creatieve begaafdheid gebruikt om kunst te maken. Life of an Artist is bijvoorbeeld ook een kunstwerk. Een online kunstwerk vol met ideeën en content. Een online werk om andere kunstenaars te supporten en de spotlight te geven. Draai het om! Onder kunst valt onder andere beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, film en fotografie. Een artiest is een uitvoerend kunstenaar en valt dus ook onder kunst.

Hoe kun jij nou geld verdienen als kunstenaar?

1.Ga er volledig voor

Wil jij het echt maken in de kunstbranche? Dan zal je er wel wat voor moeten opgeven. Misschien wel je baan? Nachten lang doorgaan, weinig slaap, geld investeren, je kunst promoten, nextwerken etc. Je moet de wijde wereld in. Je moet een publiek zien te vinden. Spread the world. Life of an Artist heeft nu bijvoorbeeld ook flyers die we neerleggen in metro’s, treinen, coffee bars en restaurants. Noem ons raar, maar we maken het waar!;)

2.Neem een bijbaan.

Om je kunst te blijven promoten en jezelf te onderhouden als kunstenaar is een stabiel inkomen ook fijn. Neem een bijbaan of fulltime job om jezelf te onderhouden. Daarnaast kan dit ook weer connecties opleveren. Weet je nou totaal niet wat voor soort baan bij je past? Lees dit eens. Wat dacht je van de zorg? Lukt het je niet om hier tussen te komen zonder diploma of ervaring? Wat dacht je van een BBL? In de zorg kan je ook s’avonds/s’nachts werken en we weten allemaal dat kunstenaar nachtmensen zijn. Ook de horeca kan geschikt zijn. Benieuwd naar andere banen waar je geen diploma voor nodig hebt? Check dit eens. Blijf positief. Er zijn momenteel genoeg banen te vinden.

3.Netwerken

Om geld te verdienen als artiest, zal je moeten netwerken. Netwerken geeft je de mogelijkheid om te praten met gevestigde kunstenaars, vertegenwoordigers en kopers van kunst. Ze geven je inzicht in het kopen en verkopen van kunst en ze zijn misschien bereid om je te helpen met exposure van jouw kunst. Je kan ook naar events gaan, al is dat best lastig als je niet zoveel mensen kent. Alleen is ook maar zo alleen.

4.Maak je eigen website

Een website is een musthave voor een kunstenaar. Of je nou een rapper bent, een comedian of een schilder: show the world jouw talent. Maak een website, waarop je jouw kunstwerken kunt verkopen en verzamel ook e-mailadressen.

Of begin een muziekblog. Lees hier meer daarover.

Geld verdienen als kunstenaar? Niet makkelijk,zeker niet, je moet maar net ontdekt worden en iemand moet talent in jouw zien. Maar je kan ook jouw weg online vinden door middel van bijvoorbeeld bloggen en ondernemen.

Lees voor onze andere artikelen en get discovered.

info@lifeofanartist.nl

mandy
mandy
me, myself and I.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments