Tegenwoordig kunnen we niet meer om rap heen. De hitlijsten staan vol met Nederlandstalige rap. Denk dan aan populaire en succesvolle rappers zoals Frenna, Lil kleine, Josylvio, Ronnie Flex en Bizzey.
Maar hoe kwam Hiphop nou eigenlijk in Nederland terecht?
Hiphop begint in de jaren zeventig in The Bronx. Dat is een arme wijk in New York waar veel Afro-Amerikanen en latino’s wonen. Tijdens block parties (straatfeesten) ontstaat daar een cultuur met breakdancen, graffiti en een nieuw soort muziek: rap.
De rapmuziek komt niet meteen naar Nederland. Het duurt een tijdje voordat Nederland deze muziekstijl overneemt. Extince, laat van zich horen met zijn eerste single “Rap Around The Clock” en scoort een jaar later een hitje met the Milkshake rap. Rap uit Nederland is in die tijd vooral populair onder een klein groepje liefhebbers in de grote steden en is nog niet doorgebroken naar de menigte.
Na het jaar 2000 wordt Nederlandstalige hiphop almaar groter. Rappers die al langer in het Engels bezig zijn, zoals de Rotterdammer U-Niq, schakelen met veel succes over op het Nederlands. In die jaren is er een enorme golf nieuwe Nederlandstalige rappers die doorbreekt bij het grote publiek. Denk dan aan rappers zoals Winne, Lange Frans & Baas B, Zwart Licht, Ali B, De Jeugd van Tegenwoordig, Sef, The Partysquad, The Opposites, The Flexican, Sjaak, Kempi en meer.
Momenteel is hiphop populairder dan ooit. Waar de rappers van toen wat meer naar de achtergrond zijn verdwenen zijn het nu rappers als Lil Kleine, Jonna Fraser, Ronnie Flex, Frenna, Josylvio en Bizzey die de muziek van nu bepalen. De “socialmediageneratie” scoort hit na hit.
Het BNN-platform 101 Barz heeft veel invloed op de populairiteit van deze Nederlandse rapper. Presentator Rotjoch en zijn people ontdekken steeds weer nieuw talent en hun sessies worden miljoenen malen bekeken. Daarnaast kwam Funx in de jaren 2000 in opkomst en ook zij focussen zich op de urbanscene. Ook veel rappers begonnen daar met hun succes.
Bron: NPOkennis.nl, Beeld: Unsplash