HomeLifeHoog sensitief persoon? 5 dingen die jij vast herkent

Hoog sensitief persoon? 5 dingen die jij vast herkent

Hoog sensitief persoon? Lees dan gauw verder.

Vele artiesten/creatievelingen zijn hoog sensitieve mensen. De reden dat ze zulke mooie kunst kunnen maken is vaak door hun sensitiviteit. Hoogsensitiveit gaat vaak samen met hoogbegaafdheid, maar dat hoeft niet. Bij hoogbegaafdheid komen er nog vele andere dingen kijken zoals extreme creativiteit, een hoge intelligentie, doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid, leiderschapstalenten en nog veel meer.

Wat zijn nou de kenmerken van hoogsensitieve mensen?

1. Piekeren

Typerend voor hooggevoelige mensen (HSP’ers) is dat zij veel nadenken en dan ook echt veel nadenken. Al dat gedenk is eigenlijk niet goed voor een mens, maar het kan ook weer creatieve en mooie dingen opleveren. Het zijn vaak filosofen.


2. Snel moe na sociaal contact

Als je hoogsensitief bent krijg je dus de hele dag meer prikkels binnen. Je bent erg prikkelgevoelig. Vooral als je sociaal contact hebt komen er veel prikkels binnen. Laat staan de hoeveelheid prikkels van een groep mensen, zoals op een verjaardag of tijdens het uitgaan. Neem na afloop even tijd voor jezelf om weer op te laden. Meestal hebben deze mensen deze tijd ook echt wel nodig.

3. Emoties en stemmingen van anderen

De emoties van andere mensen pik jij als geen ander op. Dit kan erg vermoeiend zijn. Je voelt stemmingen en feilloos aan terwijl een ander niks door kan hebben. Dit kan fijn zijn voor een ander, maar ook vermoeiend dat je dus mee kan voelen met een ander zijn emoties. Hooggevoelige mensen zijn vaak erg empathisch en leven erg mee met een ander. Ze kunnen ook aanvoelen wanneer een ander hooggevoelig is.

4. Rust

Omdat je zoveel prikkels binnenkrijgt is het logisch dat je dit niet de gehele dag aankan. Je vindt het daarom ook prettig om alleen te zijn in een rustige omgeving. Hoogsensitieve mensen kunnen zich ook veel meer storen aan geluiden afkomstig van huisgenoten of buren. Even afzonderen in een rustige omgeving is daarom een must. Dit houdt echter niet in dat je introvert of een einzelgänger bent (ook al zijn veel hoogbegaafden dit wel), je bent gewoon gevoelig voor prikkels en hebt je rust nodig op zijn tijd.

5. Spiritueel

Hooggevoelige mensen zijn vaak spiritueel. Je zou kunnen zeggen dat deze persoon niet slechts van deze wereld is, maar tevens aan een andere wereld toebehoort. Een wereld van een meer subtiele energie, de wereld van de geest. Ze kunnen andere spirituele mensen ook vaak herkennen. Ze zoeken elkaar op.

Een hoog sensitief persoon is gevoelig, intuïtief, zeer veelzijdig en creatief. Ze hebben verder een groot inlevingsvermogen, passen zich gemakkelijk aan, zijn doorzetters en hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid. Het zijn bijzondere mensen.

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments