HomeWritingBloggen voor beginners. 3 tips van een ervaren blogger

Bloggen voor beginners. 3 tips van een ervaren blogger

#ad

Bloggen voor beginners.

Na 2 jaar bloggen en schrijven op Life of an Artist, mogen we toch wel zeggen dat we aardig wat blogervaring hebben en het nodige weten over blogland en over Google.

Ooit begonnen we 5 jaar geleden met een aantal Engelse blogs, maar die waren geen succes en ik wist toen ook nog niks van SEO. Ik deed eigenlijk maar wat, nu weet ik precies wat ik doe en hoe ik ervoor zorg dat artikelen scoren in Google.

Een blogger kan anno 2022 niet meer zonder SEO. Je komt er gewoon weg niet meer tussen.

Waar je vroeger ging voor een leuk tijdschrift bij bijvoorbeeld de Primera, zoek je nu online naar de leukste online tijdschriften en blogs. Het is een digitale wereld/tijdperk.

Ook voor leuke wenskaarten kan je bij de Primera terecht. Op zoek naar een wenskaart om iemand te feliciteren met zijn of haar 2 jarig blog bestaan? Bij Primera slaag je altijd! Of stuur een kaartje naar iemand om te laten weten dat je aan deze persoon denkt. Wie vindt het nu niet leuk om een kaartje te ontvangen? En wat dacht je van deze leuke cadeau’s? Jouw vrouw verwennen omdat ze zo goed bezig is met haar business/blog? Of misschien gewoon voor haar verjaardag?

De Primera heeft eigenlijk alles op het gebied van kaarten, boeken, tijdschriften etc. Voor de boeken liefhebbers zit je bij de Primera ook goed. Er zijn natuurlijk altijd mensen die liever een boek lezen dan online lezen op een tablet bijvoorbeeld of telefoon. Het leest toch anders.

Mensen zitten tegenwoordig wel meer online en bekijken blogs en lezen dus minder boeken en tijdschriften. Ze lezen blogs en online artikelen. Blogs over iemands leven, blogs over interessante onderwerpen, blogs over artiesten. Je kan overal over schrijven.

Maar om te beginnen…

Wat is bloggen eigenlijk?

Een blog is een website waar je regelmatig nieuwe inhoud in de vorm van berichten plaatst. Die inhoud wordt ook wel content genoemd. En een bericht wordt een blogpost genoemd. Wat je nu op deze website leest, is een blogpost.

Blog posts kun je zovaak plaatsen als jij wil. Dagelijks (maak er gelijk een big business van), wekelijks of maandelijks. Wil je het echt goed doen? Ga dan voor 2 tot 3 keer per week. Maar je kan natuurlijk ook een blog hebben dat meer een online magazine is, dan kan je zelfs elke dag bloggen over de laatste nieuwtjes bijvoorbeeld.

Blog posts kun je onderverdelen in categorieën. Deze website heeft bijvoorbeeld de categorieën: influencers, life, money, writing (Bloggen dus onder andere), beauty, fashion etc. Je deelt je blogpost in bij het onderwerp waar het overgaat.

Wat zijn er dan allemaal voor soorten blogs?

Een persoonlijk blog, wat over jouw leven gaat, maar tegenwoordig ligt de focus meer op niche blogs. Het richt zich op een onderwerp. Bijvoorbeeld een fashion & beauty blog, een money/finance blog, een reisblog, een politiek blog. Je hebt allerlei soorten blogs. Verzin het. Alles kan. Carriere Tijd is bijvoorbeeld een blog dat over beroepen, studiekeuzes, werk, geld en ondernemen gaat. Het heeft een duidelijke focus: carrière! Wil jij nou de leukste reisbloggers bekijken? Lees dit artikel dan eens.

3 tips van een ervaren blogger (2 jaar, het valt mee)

1.Kies een goede niche

In principe kan je over alles schrijven, zoals hierboven besproken. Life of an Artist begon eigenlijk klein, het leven van een creatieve artiest/creatieveling, maar richt zich inmiddels op vele branches in de creatieve sector. Als je groot wil worden met je blog zal je toch uiteindelijk breder moeten gaan en meer onderwerpen moeten toevoegen. Al zien we dat money het erg goed doet.

Je kan uiteraard ook gewoon een blog maken over jouw persoonlijke leven, waarbij je schrijft over wat dan ook in je opkomt.Dat is normaliter geen goed idee, tenzij je een beroemd persoon bent of een erg excentriek leven leidt. Maar persoonlijke blogs zijn een beetje uit. Ze worden minder gelezen en er zijn er ook ontzettend veel al van…denk dan aan de mommy blogs. Sommige lopen wel goed en hebben veel bezoekers, maar om er nu nog tussen te komen is echt lastig.

De trend voor nu: finance/money blogs!

Mensen willen financiële vrijheid, eerder met pensioen, denk ook aan de FIRE trend. Sparen, beleggen, investeren, geld online verdienen, passief inkomen, allemaal populaire topics en daar kan je dus een heel blog aanwijden.

2.Doe keyword onderzoek

Je kan zomaar in het wilde weg gaan schrijven (dat deden we ook in het begin), maar het beste is het doen van keyword onderzoek.

KeyWord Onderzoek is opzoeken welke zoektermen mensen in zoekmachines op internet intypen en hoeveel competitie er is hiervoor.

Je kan dit zelf doen met de Google Keyword Planner, maar je kan dit ook voor je laten doen als je hier helemaal geen zin in hebt.

3. Kies een goede domeinnaam

Eerlijk is eerlijk, life of an Artist is niet de beste naam. Het is lang en het is in het Engels. Ik ben namelijk ooit begonnen in het Engels op deze site. Uiteindelijk ben ik toch verder gegaan in het Nederlands. Life of an Artist is ook eigenlijk niet zo,n goede naam. Het gaat namelijk inmiddels allang niet meer alleen over artiesten. Life of an Artist focust zich ook op bloggen, influencers, het vermogen van artiesten en influencers etc. Dit is ook wel logisch want je breidt op een geven moment je blog uit. Je wil zoveel mogelijk bezoekers en met alleen artiestennieuws of bijvoorbeeld alleen rapnieuws blijf je klein. Wij vinden Raptop.nl een leuke website voor de hiphop scene, maar echt groot zullen ze nooit worden, want het focus zich alleen op de rapscene en muziek. Maar goed een niche blog kan ook zijn voordelen hebben.

En dan last but not least: let the money come in..nou doe maar rustig. Dat kan wel een aantal jaar duren.

Benieuwd hoe je geld kan verdienen met bloggen? Lees dan vooral onze andere artikelen. Bloggen voor beginners? Het is makkelijker dan je denkt. Gewoon beginnen en heb plezier! Het geld komt later.

Bloggen voor beginners. Just start!

Bron: Google, Beeld: Pexels

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments