Sunday, December 22, 2024
HomeWritingEducatieve media. Meer en meer behoefte aan?

Educatieve media. Meer en meer behoefte aan?

Educatieve media. Is er een nieuwe trend gaande?

Heeft media een nieuwe rol gekregen? Jongeren groeien op met social media zoals Facebook, Instagram, Tiktok en Youtube. Veel jongeren hebben carrières als influencer en verdienen hier hun geld mee. Denk dan aan Monica Geuze, Selma Omari, Enzo Knol, Anna Nooshin, Rianne Meijer en nog veel meer. Ook kleinere influencers verdienen er hun brood mee. Vroeger werkte je in de supermarkt of in een restaurant, nu verdien je gewoon je zakgeld met influencen op Youtube of op Instagram of als blogger. Een hele nieuwe online generatie.

Daarnaast kijken jongeren op websites zoals Funx, Parra.nu, Puna.nl, Axed etc. Jongeren lezen eigenlijk geen kranten meer. Althans de meeste jongeren niet. Wat het platform Funx.nl al goed doet is jongeren normen en waarden meegeven en bovendien spelen ze goed in op de trends die er nu spelen onder jongeren. Ze laten het laatste nieuws zien, maar spelen ook in op dingen die nu onder jongeren spelen zoals money questions, ondernemen questions en social media issues. Ze bespreken ook dingen zoals online shaming wat ook veel gebeurt op social media.

Is het niet tijd dat de kranten ook meer hier op inspelen en meer voor jongeren schrijven? Gaan kranten zoals de Telegraaf en Volkskrant wel mee met de tijd en gaan ze het wel redden in de nieuwe generatie?

Want de grote vraag is dan ook eigenlijk: wat leert school je eigenlijk? Leert school je de gevaren over social media, wat je met een blog kan bereiken, wat je online allemaal kan doen om geld te verdienen? Zijn de leraren hier bekend mee? Wordt er in het onderwijs gewezen op de mogelijkheden via het internet? De gevaren, maar ook de positieve dingen zoals een carrière met jouw schrijf of vlog talent?

Ik heb nog nooit iemand gehoord in het onderwijs over geld verdienen met bloggen of door te vloggen. Dat heb ik allemaal zelf ontdekt door veel te Googlen en lezen op het web. Erg jammer dus. Zo gaan er veel kansen verloren voor jongeren die misschien niet geschikt zijn voor een traditionele job van 9 tot 5.

Een online blog kan tegenwoordig dienen als CV voor een journalistieke of media carrière. Weten jongeren dit? Weten recruiters dit? Weten scholen dit?

Jongeren leren eigenlijk meer van media dan op school. Is het dan niet belangrijk om meer op educatie te richten via de media?

Wij zijn benieuwd naar andere meningen en hoe educatie eigenlijk een grote rol kan spelen in de media.

mandy
mandy
me, myself and I.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments