HomeArt & DesignEen Instructievideo Maken voor Beginnende Digitale Kunstenaars

Een Instructievideo Maken voor Beginnende Digitale Kunstenaars

Digitale kunst is een populaire en creatieve hobby die veel mensen willen leren. Maar hoe maak je zelf een instructievideo voor beginnende digitale kunstenaars? En waar moet je op letten? In dit artikel geven we je een aantal tips en adviezen om je eigen instructievideo te maken.

Instructievideo uitgelegd

Een instructievideo is een soort populaire video waarin een vaardigheid wordt geleerd of een proces wordt gedemonstreerd. Instructievideo’s kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals educatie, entertainment, marketing of persoonlijke ontwikkeling. Afhankelijk van de inhoud, het formaat en de stijl zijn er verschillende soorten instructievideo’s. Enkele veel voorkomende dubbele typen zijn:

 • Tutorial video’s: deze video’s tonen stap-voor-stap instructies over hoe iets te doen, zoals het gebruik van een software, het maken van een knutselwerkje, het gebruik van make-up of het koken van een recept.
 • How-to video’s: deze video’s leggen uit hoe je een specifiek doel kunt bereiken of een probleem kunt oplossen, zoals het repareren van een lekkende kraan, het verbeteren van je golfswing of het leren van een taal.
 • Demonstratievideo’s: deze video’s laten de kenmerken en voordelen van een product of dienst zien, zoals een nieuwe gadget, een online cursus of een fitnessprogramma.
 • Educatieve video’s: deze video’s geven informatie en kennis over een onderwerp, zoals geschiedenis, wetenschap of kunst. Ze kunnen worden gebruikt voor formeel of informeel leren, zoals op scholen, in musea of ​​online platforms.
 • Motiverende video’s: deze video’s inspireren en moedigen de kijkers aan om actie te ondernemen of hun mentaliteit te veranderen, zoals het nastreven van hun dromen, het overwinnen van uitdagingen of het aannemen van gezonde gewoonten.
 • Een Instructievideo maken voor Beginnende Digitale Kunstenaars: Stap-voor-Stap Instructie

Nu je weet welke soorten instructievideo’s er bestaan, kun je aan de slag met het maken van je eigen instructievideo voor beginnende digitale kunstenaars. Volg deze stappen om een ​​filmpje maken:

 1. Kies een onderwerp voor je instructievideo. Bedenk wat voor soort digitale kunst je wilt laten zien en welk soort beginnend publiek je wilt aanspreken. Kies een onderwerp dat interessant, relevant en haalbaar is voor beginnende digitale kunstenaars. Bijvoorbeeld: hoe maak je een eenvoudige landschapsschildering met Photoshop? Of hoe maak je met Procreate een leuk stripfiguur?
 2. Bereid je instructievideo voor. Zorg ervoor dat je alle materialen, tools en instellingen die je nodig hebt voor je digitale kunstproject klaar hebt staan. Zorg ook voor een duidelijk plan of script voor je instructievideo, waarin je de belangrijkste stappen, tips en uitleg schrijft die je wilt geven. Oefen eventueel je instructievideo een paar keer voordat je hem gaat opnemen.
 3. Neem je scherm op met je schermopnameprogramma. Start je schermopnameprogramma en stel de gewenste parameters voor schermopname in voor jouw toekomstige video. Start vervolgens je digitale kunstprogramma en begin met het maken van je digitale kunstproject. Terwijl je bezig bent, kun je commentaar geven op wat je doet, welke tools en technieken je gebruikt, en welke tips en trucs je hebt. Je kunt je kijkers ook vragen stellen, of hen uitnodigen om deel te nemen of feedback te geven. Probeer zo duidelijk, vriendelijk en enthousiast mogelijk te zijn. Als je klaar bent met je digitale kunstproject, stop dan de schermopname en sla het bestand op.
 4. Bewerk je schermopname met je videobewerkingsprogramma. Importeer je schermopnamebestand in je videobewerkingsprogramma en begin met het bewerken van je instructievideo. Je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen doen:
 • Knip de onnodige of saaie delen van je video uit of versnel deze.
 • Voeg een intro en een outro toe aan je video, waarin je jezelf en je onderwerp voorstelt en afsluit.
 • Voeg overgangen of effecten toe tussen de verschillende scènes of segmenten van je video, om ze systematischer en aantrekkelijker te maken.
 • Voeg tekst of afbeeldingen toe aan je video, om belangrijke informatie of instructies te benadrukken of te verduidelijken.
 • Voeg achtergrondmuziek of voice-over toe aan je video, om de sfeer of de boodschap van je video te versterken of te veranderen.
 • Voeg een screenshot toe aan de blok die gewijd is aan video-creatie, om te laten zien hoe het eindresultaat eruit ziet.
 1. Publiceer en deel je instructievideo. Als je tevreden bent met het resultaat van jouw instructievideo, kun je deze exporteren en jouw bewerkte schermopname opslaan op jouw Mac of Windows-PC als een videobestand. Vervolgens kun je het publiceren en delen op een online platform naar keuze, zoals YouTube, Vimeo, Instagram, Facebook, of TikTok. Zorg ervoor dat je een goede titel, beschrijving en tags aan je instructievideo toevoegt, zodat deze gemakkelijker te vinden is en aantrekkelijker wordt voor potentiële kijkers. Je kunt ook reacties of feedback vragen aan je kijkers, of ze uitnodigen om hun eigen digitale kunstwerken te delen.
 2. Handige Tips en Trucs voor Beginnende Digitale Kunstenaars

Als je een instructievideo voor beginnende digitale artiesten wilt maken, moet je enkele tips en trucs overwegen die je video aantrekkelijker en effectiever maken. Hier zijn een paar:

Tip 1. Maak een Voorbeeld (Preview): Begin met een korte preview om de inhoud te introduceren. Geef een voorproefje van wat de kijker kan verwachten.

Tip 2. Interactieve Controle: Zorg ervoor dat kijkers de controle hebben. Laat ze pauzeren, stoppen, opnieuw starten en terugspoelen voor een zelfbepaald leertempo.

Tip 3. Gebruik Menselijke Voice-over en Ondertitels: Een menselijke stem voegt een persoonlijk tintje toe. Ondertitels vergemakkelijken het begrip en zijn handig voor diverse leerstijlen.

Tip 4. Korte Fragmenten voor een Afspeellijst: Houd video’s kort en behapbaar. Creëer een afspeellijst met korte fragmenten om het leerproces in hapklare stukjes te verdelen.

Tip 5. Aantrekkelijke Miniaturen (Thumbnails): Maak pakkende miniaturen voor je video’s. Visueel aantrekkelijke miniaturen trekken de aandacht en stimuleren klikken.

Tip 6. Eenvoudige Uitleg: Leg complexe concepten eenvoudig uit. Vermijd jargon en gebruik begrijpelijke taal voor een breed publiek.

Tip 7. Geef Taken aan de Kijkers: Stimuleer actieve betrokkenheid door kijkers taken te geven. Laat ze direct toepassen wat ze geleerd hebben.

Tip 8. Voeg Annotations Toe: Gebruik annotaties om extra informatie toe te voegen aan specifieke punten in de video. Wijs op belangrijke details en geef extra tips.

Tip 9. Bied Alternatieve Technieken Aan: Bied afwisseling door alternatieve technieken te laten zien. Stimuleer experimentatie en ontdekking.

Tip 10. Feedbackmechanisme: Moedig kijkers aan om vragen te stellen en feedback te geven. Creëer een interactieve gemeenschap voor onderlinge ondersteuning en leren.

Met deze tips kun je jouw instructievideo’s naar een hoger niveau tillen en het leerproces voor beginnende digitale kunstenaars interactief en boeiend maken.

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu een instructievideo gemaakt voor beginnende digitale kunstenaars. We hopen dat dit artikel met gedetailleerde handleiding je heeft geholpen om meer te leren over het maken van instructievideo’s, en dat je veel plezier en succes zult hebben bij het delen van je digitale kunstvaardigheden met anderen.

 

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments