HomeMusicGrandmaster Flash bespreekt de 50e verjaardag van hiphop, baanbrekend werk in de...

Grandmaster Flash bespreekt de 50e verjaardag van hiphop, baanbrekend werk in de kunst van turntablism en meer over The Message met Ebro Darden op Apple Music. Lees hier meer.

Ter ere van het 50-jarig jubileum van hiphop gaat Ebro aan tafel met een van de bedenkers ervan, Grandmaster Flash. Flash leidt Ebro door die vroege dagen, hoe hij de kunst van het turntablisme uitvond en zijn boodschap dat je van niets iets kunt maken. Voor zijn The Message-afspeellijst stelde Grandmaster Flash een selectie nummers samen van artiesten als Blondie, Bob James en Dennis Coffey & The Detroit Guitar Band – geluiden die we eerder herkennen in hun gesamplede incarnaties dan in de originele versies. Voor Flash zelf is het iets eenvoudiger: “Dit zijn een paar van de nietjes van hiphop.”

Grandmaster Flash deelt zijn bericht…

Je kunt nergens vandaan komen. Je zou het vanuit het niets kunnen maken en alles hebben. En als ik zeg dat, E, wat betekent dat toen ik deze dj-technologie uitvond, ik deed dit met niets. Ik kom uit the projects, 2730 Dewey Avenue in de Bronx. En daarachter was dit autokerkhof, uitgebrande auto’s, mensen gooiden stereo’s weg, mensen gooiden dingen weg, en ik heb geïmproviseerd totdat ik mijn geluidssysteem in elkaar had gezet.

Grandmaster Flash over hoe hij door zijn vader werd geïnspireerd om zijn eigen dj-opstelling te bouwen…

En de eerste originele persoon die me inspireerde om dat zelfs maar te doen, was mijn vader, omdat hij constant tegen mijn achterste schopte omdat ik de bruine doos aanraakte die in de woonkamer stond. En deze zwarte ronde schijven die uit dit jasje kwamen, en dit stuk papier met foto’s van treinen en auto’s en bloemen en mensen. Ik bedoel, ik kwam er later achter dat het een albumhoes was, maar als peuter dacht ik: “Waarom haalt hij deze dingen daar vandaan en wat gaat hij daarmee doen?” En hij zou naar deze woonkamer met bruine dozen gaan, en hij zou dit proces doen om de plaat te laten vallen, en de naald zou naar beneden komen en er zou geluid uit die bruine doos komen, E. Ik dacht dat vader de grootste tovenaar was van alle tijden.

 Grandmaster Flash bij het opnemen van het geheel van “Wheels of Steel” in één doorlopende opname…

Hoe die plaat werd gemaakt, er was een grote opnamemachine, dames en heren, de 2-inch genaamd, en het was een gigantische recorder die waarschijnlijk meer de vorm had van een wasmachine met twee spoelen erop. En ik kan me herinneren dat ik werd teruggevlogen van de tour waar we een paar dagen vrij hadden nadat ik de selecties van platen had uitgekozen. En ik zei tegen Steve Jerome, de ingenieur, zeggen: “Hit record”, boem. En ik ging door plaat één, plaat twee, plaat drie, plaat vier, plaat vijf omdat ik drie draaitafels gebruikte, plaat zes, plaat zeven. En toen ik door alle gegevens begon te bladeren, maakte ik een fout. Ik zei stop.” Hij zegt: “Nee, we kunnen dit oplossen.” Ik zei: “Hoe?” Hij zegt: “We kunnen de band een klein stukje terugspoelen en verder gaan waar je was gebleven en de fout wissen.” Ik zei: “Nee, laten we teruggaan en het opnieuw doen.” Ik heb gewist wat hij had, en de haspel begint te draaien. Ik ga door de records, ik ga door de records, ga door de records, gleed weer uit. Ik zei: “We gaan weer overnieuw” De derde keer heb ik het hele gebeuren doorgenomen, want je moet je realiseren dat als ik het op tape ga doen, ik dit live moet kunnen doen, dus studiomagie is niet toegestaan. Dus op dit moment moesten er drie draaitafels worden gebruikt omdat sommige tracks over andere lagen terwijl ik een andere draaitafel nodig had in afwachting van de volgende plaat. Dus eigenlijk deed ik die drie takes.

 Grandmaster Flash onthult hoe hij er in het geheim voor zorgde dat andere dj’s zijn drumbreaks niet zouden kopiëren…

De manier waarop ik naar een pauze op een plaat zou zoeken, is dat ik één exemplaar zou kopen en dat met een lamp zou ophangen. En het gebied waar het het meest schitterde, was waar de minste bandleden speelden. Als er geen draaitafel in een platenwinkel zou staan, zou ik daarnaar kijken, ik zou gaan en ik zou zeggen: dit is waarschijnlijk een drumpauze, want dit deel van deze compositie glimt. En ik zou er twee kopen en mee naar huis nemen. En de shit kan iemand op een viool zijn. Die shit werd mijn stiffs genoemd. Dus ik had kratten en kratten met stiffs. Dus wat ik zou doen is bijvoorbeeld “Take Me to the Mardi Gras”, ik zou twee stiffs nemen die ik niet terug kon sturen, want als je de krimpfolie brak, kocht je hem. En ik zou de twee exemplaren van de stiffs in een badkuip laten weken en dan “Take Me to the Mardi Gras” in de badkuip zetten totdat de labels loskwamen. En wat ik zou doen, is de labels erop verwisselen, dus als iemand van een andere DJ-crew probeerde te zien wat ik draaide, was het label verkeerd. Ze zouden naar huis gaan. En we hebben veel gelachen na zoveel jaren. Zij gaan dan zo: “Flash, we lieten de plaat spelen, we maakten ons huis schoon en we lieten de hele shit gewoon van kant A naar kant B spelen, we hebben het nooit gevonden.” Dat komt omdat ik van label ben veranderd. Dus ik bedoel, het was een beetje een geheim. Ik vind het niet erg om de geheimen nu prijs te geven. Maar dat was een deel van het plezier. Ik ging de namen niet wegkrassen, ondanks dat ik wist dat er spionnen waren van andere DJ-crews die wilden weten wat ik draaide.

Grandmaster Flash over waarom hij de toegang voor zijn Bronx Hip-Hop 50 Party gratis wilde houden…

Dit is ons werk en we doen geen zwaar werk. Sommige mensen moeten zwaar tillen om een salaris te krijgen. We doen waar we van houden. Dus dit was mijn manier om je te bedanken. Het heeft me flink wat geld gekost om dit ding in elkaar te zetten en al deze artiesten in te huren. En ik wil dat mensen zien hoe een breakdanser eruitziet als een dj-muziek draait. Hoe een graffitikunstenaar eruitziet als hij aan het schilderen is. Wat is een MC? Wat is een DJ? Dus ik wil mensen eigenlijk iets laten zien dat 50 jaar geleden, 4 augustus, gebeurde. Dat is wat ik wil doen. Dus het is gewoon mijn manier om gewoon bedankt te zeggen, want nogmaals, ik zeg je, E, deze shit had gemist kunnen worden. Godzijdank gebeurde dat niet.

mandy
mandy
me, myself and I.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments