HomeArt & DesignVijf essentiële zaken die je moet weten voordat je tatoeëerder wordt

Vijf essentiële zaken die je moet weten voordat je tatoeëerder wordt

Overweeg je om tatoeëerder te worden? Het aantal geregistreerde tattooshops in Nederland is in de afgelopen zeven jaar verdubbeld, met naar schatting 1.658 verspreid over het hele land.

Tatoeëren wordt gezien als een vorm van zelfexpressie en artistiek vakmanschap, en de rol van een tatoeëerder is divers en opwindend. Als je overweegt om een opleiding tot tatoeëerder te volgen, maar nog niet helemaal zeker bent of dit de juiste carrière voor jou is, dan is de onderstaande blog precies wat je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Lees verder om vijf essentiële zaken te ontdekken die je moet weten voordat je een professionele tatoeëerder wordt.

  1. Je moet over tekenvaardigheden beschikken

Hoewel dit misschien vanzelfsprekend lijkt, is het verrassend hoeveel mensen solliciteren voor een leerlingplaats in een tattooshop zonder enige tekenvaardigheden te bezitten. Tatoeëren gebeurt weliswaar op de huid met een naald, maar het lijkt sterk op tekenen, dus je moet over vaardigheden en ervaring beschikken op dit gebied.

Hoewel je geen formele kwalificaties nodig hebt om tatoeëerder te worden, kan het nuttig zijn om enige vorm van professionele training in kunst en design te hebben gevolgd.

  1. Je moet over sociale vaardigheden beschikken

Als je liever alleen werkt, dan is tatoeëerder worden waarschijnlijk niet het juiste carrièrepad voor jou. Hoewel je een deel van je tijd besteedt aan het ontwerpen van kunstwerken en het daadwerkelijke tatoeëren, zul je ook veel tijd moeten besteden aan het communiceren met je klanten.

Het kan ook nuttig zijn om sterke verkoopvaardigheden te hebben, omdat je zult moeten concurreren met andere tatoeëerders in je omgeving. Als je geen ervaring hebt in de verkoop, kun je overwegen een cursus bedrijfskunde te volgen voordat je je nieuwe onderneming lanceert.

  1. Je moet een licentie aanvragen

Om in Nederland tatoeages te mogen zetten, moet je een vergunning aanvragen bij de GGD die je gemeente controleert. Je moet er ook voor zorgen dat je werkt volgens de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften.

Alle tatoeëerders met een vergunning zijn opgenomen in een database op de website van het Nationaal Centrum voor Hygiëne en Veiligheid, dus je moet ervoor zorgen dat je bedrijf hier is geregistreerd voordat je klanten begint te accepteren.

  1. Je moet ervaring opdoen

Het is zeldzaam dat tatoeëerders hun eigen zaak starten zonder eerst een opleiding te hebben gevolgd in een erkende tattooshop. Als je de mogelijkheid krijgt om je vaardigheden te verfijnen en de kneepjes van het vak te leren, is een stage in een tattooshop een uitstekend startpunt.

Het is belangrijk om te beseffen dat stages onbezoldigd zijn en een jaar of langer kunnen duren. Echter, de opgedane ervaring kan van onschatbare waarde blijken als je besluit om zelfstandig te worden.

Mocht je moeite hebben met het vinden van een stageplaats in een tattooshop, dan zou je kunnen overwegen om een andere functie, zoals receptionist, te bekleden. Op deze manier kun je uit de eerste hand ervaring opdoen met tatoeëerders.

  1. Kennis van tattoo-machines is essentieel

Een tatoeagemachine is het belangrijkste gereedschap dat je als tatoeëerder zult gebruiken. Daarom is het cruciaal dat je alles weet over de verschillende Tattoo Machine soorten en hun werking.

Er zijn twee hoofdsoorten tattoo machines: spoelmachines en roterende machines. Elk type heeft zijn eigen unieke voordelen, maar de meeste tattoo artiesten hebben een persoonlijke voorkeur.

De beste manier om meer te leren over tattoomachines en de juiste keuze voor jou te maken, is door contact op te nemen met een gerenommeerde leverancier. Deze kan je deskundig advies geven en al je vragen beantwoorden.

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments