HomeMusicWat maakt muziek geschikt voor een begrafenis?

Wat maakt muziek geschikt voor een begrafenis?

Niet het meeste vrolijke onderwerp, maar ook wel belangrijk om te bespreken.

Iedere week overlijden er rond de 3000 Nederlanders, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Een groot deel daarvan weet vooraf al hoe zijn of haar uitvaart eruit moet zien. Ze weten bijvoorbeeld precies welke kist ze willen en welke muziek er moet worden gedraaid.

Dergelijke wensen kun je vastleggen wanneer je een begrafenis verzekering, ook wel een uitvaartverzekering genoemd, afneemt. Maar: hoe weet je nou welke muziek geschikt is voor een begrafenis? En is er muziek dat eigenlijk niet kan bij zo’n gelegenheid? We zochten het voor je uit.

Uitvaartmuziek maakt uitvaart een stuk persoonlijker

Bij de meeste uitvaarten wordt muziek afgespeeld om van zo’n plechtigheid een persoonlijk moment van herkenning en herdenking te creëren. Muziek zorgt er tussen de toespraken en lezingen voor dat zo’n dienst écht een dienst is in het teken van de overledene. Hij of zij bepaalt namelijk welke muziek er wordt afgespeeld. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, mag je alle muziek kiezen. De keuze voor dit onderdeel is immers heel persoonlijk. Wil jij voor harde muziek gaan dan ga je voor harde muziek. Hetzelfde geldt natuurlijk voor klassieke muziek, rockmuziek, r&b, hiphop en popmuziek. Alles is mogelijk.

Dat is bijzonder, want veel mensen denken dat bijvoorbeeld metal of techno niet geschikt is voor een begrafenis of een uitvaart. Daar zullen de meningen weliswaar over verdeeld zijn, maar die meningen vallen in het niet bij de wensen van de overledene. Als jij dat wil bij je afscheid is dat jouw keuze. De keuze voor uitvaartmuziek leg je vast in bijvoorbeeld je begrafenisverzekering. Je kunt de muziek uiteindelijk eenvoudig naar jezelf versturen of naar de uitvaartlocatie (laten) sturen. Nabestaanden kunnen dit natuurlijk ook gewoon doen.

Hoeveel liedjes heeft een uitvaart nodig?

Wat je hierbij ook moet weten, is dat je ook nog eens zelf bepaalt hoeveel nummers je op je uitvaart wilt hebben. De één vindt één of twee nummers voldoende, terwijl de ander liever voor een stuk over tien nummers gaat. We zien vaak dat echte muziekliefhebbers meer liedjes op hun uitvaart hebben dan mensen bij wie muziek niet zo’n grote rol speelt. Gemiddeld worden er drie tot vier nummers gekozen, maar dit aantal bepaal je dus echt helemaal zelf. Het aantal is meestal ook afhankelijk van de rest van het programma van de uitvaart. Zo’n bijeenkomst duurt meestal gemiddeld twee uur.

Wordt er bijvoorbeeld veel gepraat? Dan is het fijn wanneer persoonlijke verhalen van nabestaanden worden afgewisseld met mooie persoonlijke liedjes waar de overledene blij van werd. Met die combinatie zorg je voor een heel persoonlijk afscheid waarbij de uitvaart echt in het teken van de overledene staat. Twijfel je over het aantal liedjes dat je op je uitvaart zou willen hebben? Geen zorgen: dit kun je altijd voor de zekerheid overleggen met je uitvaartverzorger. Hij of zij helpt je graag verder bij het samenstellen van de perfecte uitvaart die naar jouw wensen wordt samengesteld.

Dit is de meest afgespeelde muziek tijdens uitvaarten

Wist je dat het ook mogelijk is om te gaan voor live-muziek bij je uitvaart? Veel locaties hebben een prachtige akoestiek en beschikken soms zelfs al over een piano en/of andere muziekinstrumenten. Met name klassieke stukken komen vaak beter tot z’n recht wanneer ze live worden gespeeld. Desondanks vinden veel mensen het alsnog een lastige klus om muziek uit te kiezen voor een uitvaart die er ooit gaat komen. Wanneer je nog jong en/of gezond bent, is dat niet meteen iets dat je zo 1, 2, 3 voor ogen hebt. Toch is het wel aan te raden om hier alvast over na te denken en eventueel alvast wat vast te leggen. Daarmee ben je toch maar goed voorbereid, mocht het moment eerder komen.

Heb je geen flauw idee welke muziek je zelf vindt passen op een uitvaart? Misschien helpt het om te kijken naar een paar veel gekozen nummers voor een uitvaart. Zo wordt Time To Say Goodbye van Andrea Bocelli wereldwijd het vaakst gekozen. Andere liedjes die als inspiratie kunnen dienen, zijn onder andere:

 • Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet
 • Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou
 • Frans Bauer – Trein Naar Niemandsland
 • Rob de Nijs – Zo Zal Het Zijn
 • Vera Lynn – We’ll Meet Again
 • Eric Clapton – Tears in Heaven
 • Bette Midler – The Rose
 • Andre Rieu en Mirusia Louwerse – Ave Maria
 • Maaike Ouboter – Dat Ik Je Mis
 • Stef Bos – Papa
 • Frank Sinatra – I Did It My Way
 • Enya – Only Time
 • Mieke Telkamp – Waarheen Waarvoor
 • Andre Rieu – The Rose
mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments