HomeOtherNiet zo sexy, wel belangrijk: je autoverzekering

Niet zo sexy, wel belangrijk: je autoverzekering

#ad

Als er iets niet bepaald sexy is om je in te verdiepen, dan is het wel het afsluiten van een autoverzekering. Je besteedt je tijd natuurlijk liever aan iets anders. Terrasje pakken, toeren met die vette bak van je (of de Fiat Multipla van je oma) of ergens een fijn hiphopconcertje pakken. Toch is een autoverzekering iets waar je best even voor kunt gaan zitten om deze goed af te sluiten. Nergens loop je zoveel risico als in het verkeer – met het vliegtuig gaan is veiliger dan in een auto van A naar B rijden – en daarom is het belangrijk dat je je goed verzekert.

Waarom neem je een autoverzekering?

Stel je voor: je koopt je eerste autootje. Misschien heb je er lang voor gespaard, al sinds je op je zestiende een bijbaantje bij de pizzeria om de hoek had. Vraag eens aan wat mensen in je omgeving naar hun eerste auto. Iedereen zal zich zijn of haar eerste auto nog kunnen herinneren. Het gevoel van vrijheid, die roadtrip naar de Balkan, je eerste vriendinnetje oppikken bij haar thuis, iedereen heeft herinneringen aan zijn of haar eerste auto. Je eerste auto is dus een tamelijk belangrijke aankoop, die je het liefst zo lang mogelijk koestert. Verzekeren dus die hap. En dat is niet alleen omdat je dat zelf zo graag wilt of omdat je wagen Instagramwaardig is, maar ook omdat dat verplicht is in Nederland. Zonder verzekering mag je niet de weg op.

Wat voor autoverzekeringen zijn er?

Er bestaan in Nederland drie verschillende types autoverzekeringen: de WA verzekering, WA beperkt casco autoverzekering en de all risk autoverzekering. Het verschil in deze verzekeringen zit ‘m natuurlijk in de prijs, maar ook in wat er precies vergoed wordt bij welk type schade.

De WA verzekering is in Nederland de meest gebruikte verzekering. WA verzekering staat voor Wettelijke Aansprakelijkheids verzekering. Deze moet je dus minstens hebben als je de weg op gaat. Bij de WA verzekering krijg je zelf geen dubbeltje als je iemand anders aanrijdt, maar krijgt de partij die je aangereden hebt zijn of haar schade vergoed. En dat is toch wel erg fijn, als je tegen de Porsche van je buurman aanrijdt of in een file tegen je voorganger opbotst!

WA beperkt casco

Bij de WA beperkt casco verzekering betaal je net even iets meer, maar wordt ook schade aan jouw eigen auto betaald in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld als je ruitschade hebt, zoals een sterretje in je voorruit. Ook wanneer je auto door weersomstandigheden als storm of hagel beschadigd is geraakt, krijg je een bedrag uitgekeerd. Als laatste krijg je bij diefstal, vernieling of brand nog een deel van het bedrag dat je auto waard is terug. En natuurlijk geldt voor deze verzekering ook hetzelfde als de standaard WA verzekering: schade bij een ander door jou veroorzaakt wordt betaald.

All risk verzekering

De duurste verzekering is de all risk verzekering. De naam zegt het al: bij deze verzekering heb je alles wat hierboven genoemd is, plus schade door jezelf veroorzaakt aan je eigen auto (zoals een Porsche in de sloot rijden). Dus ben jij van nature een brokkenpiloot of heb je een hele dure auto? Dan is dit jouw verzekering.

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments