HomeMusicWat leveren muziek streams eigenlijk op voor artiesten?

Wat leveren muziek streams eigenlijk op voor artiesten?

Muziek streams: wat levert het nou eigenlijk op?

In deze tijd verdienen veel artiesten hun geld met online streams. Momenteel is dit erg belangrijk voor artiesten, want er zijn geen liveshows. Al komt er langzamer hand weer wat op gang in bijvoorbeeld Belgie. Maar veel artiesten zitten al meer dan een jaar zonder optredens en waarschijnlijk dus geld. Al zullen veel artiesten vast een buffer hebben. Veel artiesten hebben passief inkomen, beleggen of investeren in vastgoed.

Maar de grote vraag is dan eigenlijk: wat verdienen artiesten aan deze streams?

Via een artikel op Funx.nl, the sound of the city, kwamen we erachter dat een artiest minder dan een cent per stream verdient. Als artiest verdien je tussen de 0.003 cent en 0.005 cent per streams. Dat is dus niet erg veel.. rapper Bizzey vertelde in een interview met NOS stories: “dat hij het niet interessant vindt om alleen van streams te leven, omdat je met shows veel meer verdient” Maar ja nu zijn er geen shows?! Valt er dan te leven van alleen streams?

Artiesten moeten het geld vaak ook onderverdelen: een platenlabel of een manager willen ook vaak nog geld hebben. Er blijft dus weinig over voor de artiest zelf.

De conclusie is dan ook dat veel artiesten niet blij zijn met Spotify. Het is niet eerlijk. Je hebt miljoenen streams nodig om er ook maar iets aan over te houden. Het is dus niet echt rendabel. Een artiest moet het dus echt hebben van optredens..

Bron: Funx, Beeld: Unsplash

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments