HomeMusicXILLAN brengt met ‘THOUGHTS ABOUT YOU (For Lee)’ een ode aan Surinaamse...

XILLAN brengt met ‘THOUGHTS ABOUT YOU (For Lee)’ een ode aan Surinaamse queer liefde.

13 oktober brengt XILLAN zijn nieuwe single ‘THOUGHTS ABOUT YOU (For Lee)’ uit: een liefdesliedvan een Surinaamse jongen voor een Surinaamse jongen. Het is een belangrijk nummer voor XILLAN: “Ik heb nog nooit eerder een publiekelijke liefdesverklaring tussen Surinaamse jongens gehoord en ik kan me alleen maar voorstellen wat zoiets voor mij had kunnen betekenen als kind.”

Zonder zichtbaarheid, geen toekomstdromen.

Net als bij XILLAN’s eerdere singles ‘OH HAPPY DAY’, ‘MY BROTHER’S TONGUE IS A GUN’ en’SUBURBAN DREAMS’, spelen protest en een maatschappijkritische blik ook bij deze single eengrote rol. Als kind in Suriname kende XILLAN geen verhalen waarin hij zich kon herkennen of rolmodellen waar hij naar op kon kijken, als er al werd gesproken over queerness was het de meeste gevallen negatief. “Mensen die jong en queer zijn kunnen zich zo ongewild en ongeliefd voelen. Daarom is het zo belangrijk dat liefdevolle verhalen waar queer jongeren van verschillende achtergronden zich in kunnen herkennen, worden verteld.” De zichtbaarheid van deze verhalen is essentieel en XILLAN benadrukt: “Het is ook een cadeau aan de jongere versie van mezelf die niet wist of hij ooit de liefde zou vinden.”

In onze maatschappij is er nog steeds veel verbaal, fysiek en politiek tegen de queer-gemeenschap. XILLAN is zich bewust van het feit dat ook positieve verhalen zoals deze single, een doelwit kunnen worden van discriminatie. “Veel mensen geloven tegenwoordig dat er een queer agenda is die iedereen door de strot wordt geduwd, wat heel opmerkelijk is als je bedenkt dat ik mij gedurende mijnjeugd ‘onzichtbaar’ heb gevoeld vanwege het gebrek aan positieve queer representatie. Mensen zijn makkelijk blind voor hun eigen privilege.”

“Vorig jaar zag ik een foto van een Afro-Amerikaans koppel, twee bejaarde mannen in een gelukkige relatie. Op dat moment realiseerde ik me dat ik me nog nooit eerder een voorstelling had kunnen maken van een zo’n verre toekomst als queer koppel.” XILLAN wil met zijn eigen verhaal in het bijzonder een bijdrage leveren aan de emancipatie van de Surinaamse queer gemeenschap. “Ik schreef ‘THOUGHTS ABOUT YOU’ als ode aan mijn vriend (For Lee). Nu hoop ik ook dat ons verhaal de ‘jongens die op ons lijken’ helpt dromen over een toekomst die in het teken van liefde staat.”

XILLAN
Surinaams-Nederlandse singer-songwriter XILLAN maakt alternatieve R&B die uitdagend is in zijnintimiteit. XILLAN laat zich onder de noemer alternatieve R&B niet beperken maar omarmt zijn eclectische invloeden met passie en overtuiging. De muziek van XILLAN wordt gekarakteriseerd door dualiteit en een unieke, poëtische kijk op de wereld. Vergelijkbaar met artiesten als Omar Apollo, Steve Lacy en Daniel Caesar en met een weerspiegeling van XILLAN’s eigen meervoudige culturele achtergrond ontstaat er een uniek geluid dat de huidige tijden reflecteert.
_________________________________________________________

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments