HomeLifeHoe herken je een hoogbegaafde creatieveling?.

Hoe herken je een hoogbegaafde creatieveling?.

Niet alleen veel creatieve mensen hebben bijvoorbeeld HSP of ADHD, ook veel extreme creatieve kunstenaars en mensen zijn hoogbegaafd.

Dat ik nog 100 x moest uitleggen doet me echt pijn. Misschien begrijpen jullie het brein nu meer. Het is een denkbrein. Een brein wat overdenkt, doordenkt en bijna alles onthoudt.

Creativity is just intelligence having fun zoals ze ook wel zeggen.

Intelligentie, enorme doorzettingsvermogen/motivatiedrang en creativiteit zijn de kenmerken van een hoogbegaafd kind of volwassene.

Doet iemand extreem veel? Is iemand altijd bezig met meerdere projecten? en denk dan niet alleen aan creatief schilderen of tekenen. Dus denk niet alleen aan die begaafde schilder of muzikant, maar het kan ook creatief denken of schrijven zijn of creatief ondernemen. Is iemand extreem creatief en intelligent? Dan is iemand misschien wel hoogbegaafd.

Het wordt vaak niet erkend in de zorg of verward met autisme of ADHD. Ze hebben enorme kwaliteiten die vaak onbenut blijven. Sommige komen er door hun netwerk of door hun eigen doorzettingsvemogen. Maar er zijn ook genoeg hoogbegaafde mensen die werkloos zijn en er niet komen, maar bijvoorbeeld verslaafd zijn aan alcohol of drugs.

Sommige van hun zijn het spoor bijster geraakt en voor deze mensen wordt nog te weinig gedaan.

Andere kenmerken van deze mensen zijn:

 1. Snel leren: Hoogbegaafde creatievelingen hebben de neiging om nieuwe informatie snel op te nemen en te begrijpen. Ze zijn vaak autodidactisch en hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid die hen aandrijft om voortdurend nieuwe dingen te leren.
 2. Diepe interesse: Ze tonen een diepe interesse in veel verschillende onderwerpen en hebben vaak meerdere hobby’s en passies. Dit is te wijten aan hun nieuwsgierigheid en verlangen om de wereld om hen heen te begrijpen.
 3. Creatieve probleemoplossing: Hoogbegaafde creatievelingen blinken uit in het bedenken van innovatieve oplossingen voor complexe problemen. Ze hebben de neiging om out-of-the-box te denken en hebben een voorliefde voor het vinden van nieuwe benaderingen voor oude problemen.
 4. Onafhankelijk denken: Ze hebben een sterk gevoel van onafhankelijkheid en zijn vaak niet bang om tegen de stroom in te zwemmen. Ze durven hun eigen pad te volgen en hun eigen ideeën te omarmen, zelfs als die afwijken van de norm.
 5. Emotionele diepgang: Hoogbegaafde creatievelingen hebben vaak een diep inzicht in menselijke emoties en gedrag. Ze kunnen complexe en genuanceerde emoties begrijpen en uitdrukken.
 6. Originaliteit: Ze zijn in staat om originele ideeën te bedenken en te creëren. Ze vermijden clichés en proberen nieuwe benaderingen te vinden voor kunst, wetenschap, technologie en andere creatieve uitingen.
 7. Intuïtie: Hoogbegaafde creatievelingen vertrouwen vaak op hun intuïtie en instinct om beslissingen te nemen. Ze hebben een diep innerlijk weten dat hen helpt bij het navigeren door complexe situaties.
 8. Brede interessegebieden: Ze hebben vaak uiteenlopende interessegebieden en zijn geïnteresseerd in zowel kunst als wetenschap. Dit multidisciplinaire denken stelt hen in staat om verbindingen te leggen tussen verschillende vakgebieden en nieuwe inzichten te verwerven.
 9. Kritisch denken: Hoogbegaafde creatievelingen hebben de neiging om kritisch te denken en informatie grondig te analyseren voordat ze conclusies trekken. Ze stellen vragen en zoeken naar bewijs voordat ze ergens in geloven.
 10. Experimentatie: Ze zijn niet bang om nieuwe dingen uit te proberen en te experimenteren. Dit kan resulteren in nieuwe ontdekkingen en innovatieve creaties.
 11. Onconventionele carrièrepaden: Hoogbegaafde creatievelingen volgen vaak onconventionele carrièrepaden. Ze kunnen kunstenaars, wetenschappers, uitvinders, ondernemers of auteurs zijn, en hun werk kan variëren van schilderijen tot baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen.
 12. Gevoeligheid voor de omgeving: Ze kunnen zeer gevoelig zijn voor hun omgeving en reageren op subtiele prikkels die anderen misschien over het hoofd zien. Dit kan hen inspireren in hun creatieve werk.
 13. Doorzettingsvermogen: Hoogbegaafde creatievelingen zijn vaak gedreven en hebben een sterk gevoel van doorzettingsvermogen. Ze zijn bereid hard te werken om hun creatieve visie te realiseren.
 14. Neiging tot perfectionisme: Ze streven vaak naar perfectie in hun werk en kunnen kritisch zijn over hun eigen prestaties. Dit kan hen aansporen om voortdurend te verbeteren.
 15. Leergierigheid: Ze blijven hun hele leven leren en streven voortdurend naar groei en ontwikkeling. Ze zien fouten als leermomenten en omarmen uitdagingen.

In het algemeen kun je hoogbegaafde creatievelingen herkennen aan hun unieke combinatie van intelligentie, nieuwsgierigheid, originaliteit en gedrevenheid. Ze hebben vaak een diepgaand begrip van complexe concepten en hebben het vermogen om deze concepten op innovatieve manieren toe te passen. Het herkennen van deze kenmerken kan helpen om talent te koesteren en ondersteuning te bieden aan degenen die deze bijzondere gaven bezitten.

Ze kunnen veel, zet ze neer op de juiste plek en gebruik hun kwaliteiten voor moeilijke puzzels of creatieve jobs.

Goed idee voor platform of online magazine? Begin online met al onze tips, ook op carrieretijd.nl. Zorg voor een goede domeinnaam en hosting provider. 

mandy
mandy
me, myself and I.
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments