HomeWritingHoe schrijf ik een goede songtekst? Lees gauw verder.

Hoe schrijf ik een goede songtekst? Lees gauw verder.

Je bent een getalenteerde rapper of zanger of zangeres maar je wilt ook je eigen songtekst schrijven. Hoe schrijf je nou een goede songtekst? Het is altijd beter om je eigen teksten te schrijven dan liedjes van anderen te zingen, tenzij je er natuurlijk echt niet goed in bent. Als jij beter kan zingen dan is het beter om je daar op te focussen en het liedjes schrijven over te laten aan een professioneel. Zoek jij een professioneel, maar heb je weinig geld? Kijk dan op Fiverr. In de linkerkolom staan songwriters. Een goed liedje hoeft niet duur te zijn.

Hoe schrijf je nou een goede songtekst?

Net als bij het schrijven van een blog of gedicht, is het bij een lied belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben wát je wilt vertellen. Wat is het thema van je songtekst? Gaat het over liefde, geluk, ruzie of bijvoorbeeld seks? Het kan natuurlijk allemaal. Probeer een brainstormsessie te houden en steekwoorden voor jezelf op te schrijven. Probeer daarom heen een liedje te schrijven.

In alle muziek is het goed om teksten te schrijven die goed te onthouden zijn. Simpel maar interessant is vaak de beste combinatie en het beste voor je fans. Mensen moeten het liedje makkelijk onthouden en kunnen meezingen, denk aan het liedje van Ronnie Flex en Lil KLeine: Drank en Drugs.

Weet je niet precies welke boodschap of welk gevoel je wilt overbrengen, maar kun je de juiste woorden om de lading te dekken maar niet vinden? Net als bij het schrijven van een verhaal, is een liedtekst schrijven een kwestie van bijschaven en herschrijven. Ook professionele liedschrijvers moeten soms tientallen versies weggooien voordat ze raak hebben. Geen enkele hit wordt in één keer geschreven dus verwacht ook niet dat jij dit ook kan. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat jij wel in 1 keer een goed lied opschrijft, maar besef dat dat meestal niet het geval is.

Wat ook belangrijk is de titel van je liedje: het moet aandacht trekken. Het moet mensen nieuwsgierig maken en tegelijkertijd iets vertellen over de inhoud en mensen triggeren om er verder naar te luisteren.

Verder zijn ritme en rijm heel belangrijk voor je songtekst. Als je gebruik maakt van rijm, dan moeten de regels logisch rijmen en betekenisvol zijn. Het liedje moet natuurlijk ook een goed ritme hebben. De rijm en/of ritme zitten goed in elkaar, de melodie blijft goed hangen, en de teksten worden gemakkelijk onthouden. Tot slot, moet de boodschap van de tekst andere mensen dus raken.

Wil jij dus een goede songtekst schrijven? Neem er de tijd voor en ga brainstormen. Kom je er toch niet uit? Neem dan een kijkje op Fiverr en laat iemand je helpen.

Je hoeft niet alles alleen te doen. Soms kan een beetje hulp geen kwaad.

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments