Bloggers opgelet anno 2024-. Ga je zelf je blog bouwen of laat je hem maken?
Het kan allemaal zelf, maar wij van onlinegeneratiemedia.nl (de nieuwe generatie) kunnen jullie ook op weg helpen en dat voor een betaalbare prijs.
Het laten maken van een website is duur. Heb je weinig geld, dan kun je er ook voor kiezen om zelf je website te maken. Is het mogelijk om zelf een website te bouwen zonder technische kennis, of kun je het toch beter overlaten aan een expert. We bekijken het in dit artikel.
Veel tijd weinig geld
Soms moet je zelf je website bouwen. Ben je net gestart als ondernemer dan heb je vaak nog geen geld om een website te laten bouwen. Vaak heb je wel genoeg tijd. Je eigen website maken en hier wat tijd in investeren is dan vaak een betere keuze.
Eenvoudige website, weinig technische uitdaging
Het bouwen van een eenvoudige website, met een aantal webpagina’s met tekst en afbeeldingen is technisch lang niet meer zo uitdagend als vroeger. Er zijn talloze doe-het-zelf oplossingen waarmee je in een handomdraai een website maakt. Ook zonder technische kennis.
Later uitbesteden
Veel ondernemers kiezen ervoor om te beginnen met een zelfgemaakte website en later wanneer hun bedrijf goed loopt te kiezen voor een stukje professionalisering. Soms is dat omdat men tegen de grenzen van de gekozen oplossing aanloopt of omdat de website er amateuristisch uitziet of niet goed gevonden wordt.
Wanneer kun je beter een website laten maken?
Er zijn ook situaties waarin je beter een website kunt laten maken. Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen:
Technisch uitdagend
Als dat wat je wilt technische behoorlijk uitdagend is kun je vaak beter een professionele website laten maken. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een zelfbedacht product dat je in de vorm van een internet applicatie op de markt brengt en je zelf geen technische kennis hebt.
Je hebt het te druk
Als je net bent begonnen met je bedrijf en het gelijk al razend druk hebt met werven van klanten en je administratie heb je waarschijnlijk geen tijd over om zelf een website te bouwen. De kans dat je niet vooruit komt met je website is dan groot. In dit geval kun je je website het beste laten bouwen.
Wat heb je nodig om zelf een website te maken?
Grofweg heb je drie dingen nodig om een website te hosten: een domein, een server waarop de website wordt gehost en de tools en bouwstenen om de website te maken.
Waar moet je op letten?
Tegenwoordig heb je allerlei tools waarmee je zonder kennis van de techniek snel een website kunt maken. Het aanbod is echter zo groot dat het lastig kan zijn om te bepalen wat de beste oplossing is als je zelf je website wil bouwen. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten:
Uitprobeerperiode
Er zijn veel aanbieders die een uitprobeerperiode aanbieden zonder kosten. Maak hiervan gebruik om er achter te komen of de oplossing alles biedt wat je nodig hebt. De meeste tools kun je online gebruiken. Dat betekent dat je vanaf elke computer je website kunt beheren. Je hoeft dus niets te installeren en als alles goed geregeld is bij de aanbieder hoef je je niet druk te maken over backups.
Domein registreren
Voor een website heb je een domein nodig. Sommige doe-het-zelf tools bieden domeinregistratie als extra dienst aan. Andere bieden deze service niet. Zoek eerst uit of de domeinregistratie bij de prijs is inbegrepen.
Functionaliteiten
Zoek ook van te voren uit welke functionaliteiten de doe-het-zelf tool heeft. Kun je bijvoorbeeld een blog toevoegen aan je website? Kun je de titel en de meta description van je pagina aanpassen zodat je website beter gevonden wordt in Google? Kun je een eventueel een webshop toevoegen aan je website. Denk van te voren goed na welke functionaliteiten je nu nodig hebt en eventueel later in de toekomst.
Je website bouwen met een open source oplossing
Naast kant en klare tools kun je ook je website bouwen met een open source oplossing zoals WordPress. Het is dan wel van belang dat je wat kennis van techniek en computers hebt. Je hebt dan een hostingpakket nodig. Bij de meeste hosting providers kun je open source tools zoals WordPress en Joomla met een druk op de knop installeren. Het voordeel van een open source oplossing is dat je alles in eigen hand hebt en alles kunt aanpassen zoals jij het wilt.