HomeLifePersoonlijkheid boven opleiding. Nieuwe trend gaande?

Persoonlijkheid boven opleiding. Nieuwe trend gaande?

Persoonlijkheid boven opleiding. Is er een nieuwe trend gaande?

Is het niet tijd dat we meer gaan kijken naar persoonlijkheid en motivatie in plaats van alleen naar de juiste papieren? Er zijn namelijk ook veel mensen die zichzelf opleiden en bijvoorbeeld veel lezen over een vak. Lang leven Google en lang leven online cursussen.

Ik ben vaak afgewezen bij banen in de zorg als begeleider, bijvoorbeeld bij het uitzendbureau zorgwerk en bij JMS Zorggroep, omdat ik te hoog ben opgeleid en geen zorg opleiding heb, ondanks dat ik wel een aantal jaar ervaring had. Maar gaat het niet ook om motivatie en persoonlijkheid? Heb jij een goed hart? Ben jij zorgzaam? Hou jij van mensen helpen? Ben je bereid tot leren? Bij veel banen kan je je namelijk bij laten scholen en cursussen volgen waardoor je ook vakbekwaam wordt. Daarnaast zit zorgen voor mensen een beetje in je. Jij bent meer een mensenmens of meer een computer mens. Geef mensen meer de kans om zichzelf te bewijzen.

Wat is een “papiertje” eigenlijk nog waard in 2022?

Het is vaak nodig omdat dat de traditionele regels zijn. Het gaat om een basis die je hebt. Maar we leven in bijna 2022. Een nieuwe generatie is aangebroken. Een online generatie vol met kennis en online cursussen. Is het niet tijd dat recruiters en werkgevers mee gaan met de tijd?

Veel jongeren kiezen voor de verkeerde studie of voor iets wat eigenlijk niet zo bij ze past. Maar als je jong bent weet je het vaak nog niet en kies je vaak voor iets wat je leuk lijkt of je interesse hebt. Je bent minder bezig met wat echt bij je past. Ik ben er ook pas later achter gekomen dat ik eigenlijk liever praktisch bezig ben en liever met mensen werk dan te veel achter een computer zit. Bij veel marketing banen zit je veel achter de computer. Ik vind het leuk om in mijn vrije tijd te schrijven, maar teveel achter de computer zitten en 40 uur per week werken? nee niet mijn ding. Vrijheid en werken met mensen is mijn ding.

In een onderzoek vonden we terug dat de persoonlijkheid van de kandidaten voor recruiters die sollicitatiegesprekken voeren een belangrijker gegeven is dan werkervaring, opleiding en leeftijd. Van de door Monsterboard gepeilde recruiters is voor 63 procent de persoonlijkheid het belangrijkst, boven werkervaring, opleiding en leeftijd.

Zorg dus altijd dat je naast een goed CV ook een goede motivatiebrief meestuurt en dat je bereid bent tot leren en openstaat voor nieuwe dingen.

Zeker in deze tijden hebben werknemers het voor het kiezen. Op zoek naar een creatieve baan? Of naar een baan naast jouw artiestenbestaan? Show what you got! Creativiteit is ook zeker een belangrijke eigenschap. De wil om te leren, jezelf te ontwikkelen en een passie voor je vak.

Bron: agconnect.nl & eigen leven. Beeld: Unsplash

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments