HomeLifeKan iedereen creatief denken? Kan je dat aanleren?

Kan iedereen creatief denken? Kan je dat aanleren?

Creatief denken is een menselijke capaciteit die in principe bij iedereen aanwezig is, maar het niveau van creativiteit kan variëren van persoon tot persoon. Creativiteit is geen strikt gedefinieerde vaardigheid, maar eerder een mentaliteit en een set van processen die kunnen worden aangeleerd en ontwikkeld.

Creatief denken als een universele vaardigheid:

In wezen heeft iedereen het vermogen tot creatief denken omdat het een inherente menselijke eigenschap is. Het vermogen om nieuwe ideeën te genereren, problemen op te lossen en verschillende perspectieven te combineren, behoort tot de basisvaardigheden van het menselijke brein. Op jonge leeftijd vertonen kinderen vaak een opvallende creativiteit in hun denken en spelen, maar naarmate ze ouder worden, kunnen sociale normen en onderwijsstructuren dit vermogen soms onderdrukken.

Belemmeringen voor creatief denken:

Verschillende factoren kunnen creatief denken belemmeren of onderdrukken, waaronder:

 1. Onderwijs en sociale conditionering: Het traditionele onderwijs benadrukt vaak gestructureerde, lineaire denkprocessen en moedigt creatief denken niet altijd aan. Dit kan leiden tot het verminderen van creatieve expressie naarmate mensen ouder worden.
 2. Angst voor mislukking: De angst om fouten te maken of te falen kan creatief denken belemmeren, omdat mensen terughoudender worden om risico’s te nemen of buiten de gebaande paden te treden.
 3. Beperkende overtuigingen: Zelfopgelegde overtuigingen, zoals “Ik ben niet creatief” of “Creativiteit is alleen voor kunstenaars”, kunnen de creativiteit remmen.
 4. Routines en comfortzones: Mensen die vasthouden aan routine en bekende oplossingen kunnen moeite hebben om creatief te denken, omdat ze niet gewend zijn om buiten hun comfortzones te denken.
 5. Tijdsdruk: Wanneer mensen onder druk staan om snel beslissingen te nemen, hebben ze de neiging terug te vallen op vertrouwde oplossingen in plaats van nieuwe, creatieve ideeën te ontwikkelen.

Creatief denken ontwikkelen:

Gelukkig kan creatief denken worden ontwikkeld en gestimuleerd. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

 1. Nieuwsgierigheid cultiveren: Moedig nieuwsgierigheid aan en stel vragen. Streef ernaar de wereld om je heen te begrijpen en blijf leren.
 2. Divergent denken: Leer om divergent te denken, wat inhoudt dat je meerdere mogelijkheden en perspectieven overweegt in plaats van direct naar één antwoord te zoeken.
 3. Omarm mislukkingen: Accepteer dat fouten een integraal onderdeel zijn van het leerproces. Ze bieden waardevolle lessen die creativiteit kunnen bevorderen.
 4. Denken buiten de kaders: Probeer bewust buiten de gebruikelijke denkpatronen te treden. Stel jezelf voor nieuwe uitdagingen en verander je perspectief.
 5. Interdisciplinair leren: Combineer ideeën en concepten uit verschillende disciplines om nieuwe inzichten en innovaties te genereren.
 6. Samenwerken: Werk samen met anderen om verschillende perspectieven en ideeën samen te brengen. Dit kan leiden tot creatievere oplossingen.
 7. Tijd nemen voor reflectie: Regelmatig stilstaan bij je gedachten en ideeën kan helpen om creatief denken te bevorderen. Meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen hierbij nuttig zijn.

Conclusie:

In essentie heeft iedereen het potentieel voor creatief denken, maar dit vermogen kan worden beïnvloed door externe en interne factoren. Creatief denken is een vaardigheid die kan worden ontwikkeld en verbeterd door bewust te oefenen en belemmeringen te overwinnen. Het begint met het omarmen van nieuwsgierigheid, het durven denken buiten de gebaande paden en het cultiveren van een positieve houding ten opzichte van fouten en experimenten. Met de juiste inspanning en mindset kan creatief denken worden versterkt en in allerlei aspecten van het leven worden toegepast. Het is een waardevolle vaardigheid die kan leiden tot innovatie, probleemoplossing en persoonlijke groei.

Online beginnen met jouw idee? Goede hosting provider nodig? Bekijk dit dan eens. Goed en betaalbaar. 

mandy
mandy
Founder & Owner Life of an Artist & Carriere Tijd + Founder & Owner, writer iammandyb.com (English). add me on facebook or LinkedIn and lets do business. Loving to build business and become part of a team: Mandy Buddenberg
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments